Merită un părinte 35.000 de euro lunar pentru creșterea copilului timp de doi ani? Ar fi un semnal pentru alți tineri să ceară ca salariile reale să fie trecute în contracte? Cineva a calculat cam cât costă anual banii dați părinților pentru creșterea copiilor: mai puțin decât modernizarea unui parc. Și atunci de unde scandalul?
Pe Facebook,David Oprea a scris. Ma pregateam sa ma documentez pe tema indemnizatiilor de maternitate pentru a participa activ si informat la multiplele dezbateri de pe Facebook.
Ca intotdeauna, am avut norocul sa imi cada la timp ochii pe niste stiri si m-am calmat:
1. Impactul bugetar lunar al indemnizatiei de maternitate (practic singura masura prin care statul sprijina direct si relevant cresterea natalitatii) a fost de 70 de milioane de lei, cu (doar) 20 de milioane mai mult decat estimarea initiala.
2. Pe de alta parte, 63 de milioane de lei (in mare parte din banii UE) au costat lucrarile de modernizare ale Parcului Drumul Taberei facute de Rares Manescu, care au tinut parcul inchis cativa ani. Conform Curtii de Conturi, “Decizia Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiție în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3 milioane lei fiind distruse în totalitate.”
Ieri, Gabriel Mutu, noul primar al sectorului 6, declara: aleile din parc au fost prevazute cu pietris margaritar stabilizat cu rasina, materialul fiind unul care nu va rezista, necesitand interventii anuale. Pentru a evita aceste cheltuieli, primaria a decis sa inlocuiasca acel material cu asfalt obisnuit sau dale de piatra, solutia tehnica urmand sa fie decisa in perioada urmatoare. Schimbarea proiectului tehnic initial presupune insa returnarea banilor primiti pentru realizarea acestor alei, in total aproximativ opt milioane de lei, veniti din fonduri europene.
Edilul Sectorului 6 a precizat ca specialistii din cadrul Primariei Sectorului 6 vor analiza care este cea mai buna varianta pentru a inlocui actualul pietris de pe aleile din parcul Drumul Taberei. In momentul in care se va demara aceasta actiune, parcul va fi inchis in zonele unde se va lucra.
3. Deci: bugetul lunar pentru SINGURA masura prin care statul sprijina cresterea natalitatii (scaderea populatiei fiind problema cu care toata clasa politica si societatea in general s-au pus de acord ca e una din cele mai mari ale Romaniei) este cat o modernizare inutila a unui parc din Bucuresti, modernizare care implica taierea de copaci (nu plantarea unora noi), desfiintarea investitiilor anterioare si, in plus, reparatii ulterioare consistente (sa aiba ceva de mancat si noua administratie). Si e vorba doar de sectorul 6.
Dati Share, poate aflam si cate luni de indemnizatii se cheltuiesc din bugetul de modernizari al Sectorului 3”.
Liciniu Lupu a devenit unul dintre cei mai cunoscuti romani dupa ce in presa a aparut informatia ca va primi 35.000 de euro pe luna ca indemnizatie pentru cresterea copilului sau. Oficialii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Sibiu au explicat ca indemnizatia se calculeaza insumand veniturile pe ultimele 12 luni consecutive din ultimii doi ani de munca, anunță stirilekanald.ro.
Se face media lunara si se acorda 85% din aceasta medie. Este vorba despre venituri salariale plus venituri din activitati agricole sau piscicole. Autoritatile au suspendat temporar plata si fac verificari, iar presa a speculat ca Liciniu Lupu are afaceri in domeniul agriculturii, printre care si o plantatie cu afine, si ca acestea l-ar fi imbogatit.
De fapt, sibianul are o firma in domeniul consultantei in management, care i-a adus, in 2015, un profit fabulous, de 3,7 milioane de lei, adica 820.000 de euro pe an, ceea ce inseamna un castig de 68.500 de euro pe luna. Cresterea firmei sale a fost spectaculoasa, daca este sa ne raportam la anul 2014, cand compania sibianului a avut un profit de doar 128.619 lei.
The post Ne certăm degeaba? 35.000 de euro lunar pentru creșterea copilului în România? Vezi cât este bugetul lunar pentru SINGURA măsură prin care statul sprijină creșterea natalității: appeared first on Români Buni.