Astăzi, 10 mai, se împlinesc 150 de ani de când Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite. Familia Regală a decis să sărbătorească Ziua Monarhiei la Castelul Peleş.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj cu ocazia celebrării celor 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de România.
Regele Carol I al României
“Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept ‘un singur stat indivizibil, sub denumirea de România’. Au fost cei mai grei şi cei mai binecuvântaţi ani din istoria noastră.
Niciodată nu am avut mai multe sacrificii şi suferinţă, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare şi libertate. În acest secol şi jumătate, Coroana a dat românilor încredere şi mândrie, exemplu şi însufleţire, arătând mereu drumul înainte. Influenţa ei benefică asupra societăţii s-a adăugat de la o generaţie la alta”, spune Principesa Margareta în mesajul publicat pe reţelele de socializare.
“Regii şi Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcţia societăţii civile, politicii, economiei, educaţiei şi culturii noastre. Ei au servit interesele naţiunii cu loialitate, iubire şi credinţă. Coroana este o parte a identităţii naţionale, iar Regele nostru şi ţara se găsesc astăzi uniţi prin încredere şi respect”, adaugă Custodele Coroanei.
(Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României)
În final, Principesa Margareta spune că “cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii”.
“Familia Regală va fi mereu alături de români şi va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna: să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile şi prospere. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, conchide Cutodele Coroanei.
Carol s-a născut în Principatul Hohenzollern-Sigmaringen la Sigmaringen ca Prinț Karl von Hohenzollern-Sigmaringen. Era cel de-al doilea fiu al prințului Karl Anton și al soției sale, principesa Josephine.
După finalizarea studiilor elementare din Dresda s-a înscris la școala de cadeți din Münster, pe care a absolvit-o cu calificativul bine, devenind sublocotenent de dragoni.
(Carol al II-lea al României)
La 1 ianuarie 1857 a fost numit locotenent secund în suita unui regiment de artilerie. În 1857 a terminat cursurile Școlii de Artilerie și Geniu din Berlin iar în anul 1864 a participat ca voluntar în armata Prusiei, la Al Doilea Război al Schleswigului, mai ales la asaltul citedelelor Fredericia și Dybbøl, experiență care îi va fi de folos mai târziu în Războiul ruso-turc. În 1866 a fost înaintat la gradul de căpitan.
Deși nu era de statură înaltă, Carol a fost descris drept soldatul perfect, sănătos, disciplinat și, de asemenea, un politician excelent, cu vederi liberale. Cunoștea bine mai multe limbi europene.
Familia sa Hohenzollern-Sigmaringen, era înrudită cu familia lui Napoleon al III-lea și avea relații excelente cu acesta. România era în acea perioadă sub o influență puternică a culturii franceze, iar recomandarea de către Napoleon al III-lea a prințului Carol a valorat mult în ochii politicienilor români, la fel ca și rudenia de sânge cu familia prusacă domnitoare.
Regele Mihai
Ion Brătianu a fost politicianul român trimis să negocieze cu Carol și familia acestuia posibilitatea ca prințul Carol să vină pe tronul României.
Regele Carol a fost descris drept o persoană rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soția sa, Regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Era foarte meticulos și încerca să își impună stilul fiecărei persoane care îl înconjura.
Regina Maria a României
Deși era foarte devotat sarcinilor sale de rege al României, niciodată nu și-a uitat rădăcinile germane. În 1870, cu ocazia războiului franco-prusac, germanofilia lui Carol I a fost de altfel pe punctul de a-l costa coroana, preferințele românilor în acel moment fiind în contradicție cu cele ale suveranului.
The post 10 Mai, Ziua Regalității. 150 de ani de când când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. Crezi că a ajutat Casa Regală România? appeared first on Români Buni.