Ministrul Sănătății a pus în discuție o Orodnanță de Urgență care va introduce coplata la spitalele private. În mod normal, costurile la privat pentru pacienți ar trebui să scadă cu 10-20%. Asta dacă spitalele nu vor mări prețurile cu 10-20% în perioada următoare.
Exemplu de calcul, prezentat de Hotnews:
Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 – 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de stat, la care se adaugă zilele de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în funcție de complexitatea tratamentului.Acest lucru înseamnă că, din suma totală pe care pacientul o plătește în prezent pentru operația de apendicită la un spital privat, care poate ajunge la aproximativ 9.000 – 10.000 de lei (costul intervenției aproximativ 6.000 de lei + costul zilelor de spitalizare 2.000 – 3.000 de lei), pacientul va scuti aproximativ 1.500 – 2.000 de lei, sumă ce ar urma să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (echivalentul costului operației respective într-un spital de stat – aproximativ 1.200 – 1.500 de lei + costul zilelor de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pe zi, cât decontează CNAS pentru o operație într-un spital de stat).
Acest calcul arată că, din totalul de 9.000 – 10.000, cât costă intervenția și zilele de spitalizare la privat, pacientul va plăti aproximativ 8.000 – 8.500 de lei, restul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat.
Acest calcul arată că “coplata la privat”, despre care vorbește ministrul Sănătății, Sorina Pintea, poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.
Măsura este bună atât pentru pacienți, cât și pentru clinicile private, spune Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED).
Potrivit acestuia, o clinică privată are costuri mult mai mari în cazul unei operații, comparativ cu un spital de stat, deoarece clinica privată trebuie să acopere din prețul operației inclusiv costurile cu salariile, ceea ce nu este valabil și pentru spitalul de stat (costurile cu salariile sunt acoperite separat).
Cristian Hotoboc atrage atenția și asupra faptului că, în acest moment, o parte dintre costurile unei astfel de intervenții la privat nu sunt întotdeauna transparente, ci, în multe cazuri, sunt rezultatul unei negocieri a reprezentanților clinicii cu pacientul.
“Nu exista o transparență, furnizorul nu putea face publice aceste prețuri”, din cauza unor limitări legislative, arată Cristian Hotoboc. “Era o negociere cu fiecare pacient în parte, ceea ce este aberant și poate să ducă și la niște prețuri mai mari plătite de pacient”, adaugă Cristian Hotoboc.
The post Calcul. Coplata în sănătate. Cât costă acum o operație la un spital privat și cu cât va scădea prețul ei dacă se introduce “coplata la privat” appeared first on Români Buni.