Prima reţea de peşteri vizitabile din România va fi amenajată în Bihor. Zece grote care nu au fost niciodată accesibile publicului vor putea fi vizitate în condiţii de siguranţă, sub supravegherea unor ghizi autorizaţi. Totul va fi posibil printr-un proiect al Centrului Pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, finanțat cu fonduri elvețiene.
Peştera Gruieţ este doar una dintre 10 care vor fi deschise publicului prin acest proiect. Reţeaua va fi amenajată în masivul Pădurea Craiului, din nord vestul munţilor Apuseni.
“Avem de-a face cu un proiect care este o premieră națională. În zona munților Apuseni discutăm despre 2.000 de peșteri. Cele 10 peșteri evident reprezintă o mică parte din acestea”, spune Florin Budea, purtător de cuvânt al CAPDD Bihor citat de digi24.ro.
Cele 10 peşteri deschise publicului au lungimi şi niveluri diferite de dificultate. Toate sunt bogate în formaţiuni carstice, de o frumuseţe deosebită.
“Sunt atât peșteri mai accesibile și mai scurte de câteva sute de metri cât și peșteri mai dificile și mai lungi de până la 20 de kilometri. Unul din elementele proiectului este ca în Pădurea Craiului să existe un corp de ghizi locali, specializați pe ghidarea vizitatorilor în peșterile speoturistice”, explică Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor.
foto :speologie.org
Vezi aici Video:
Pe lângă instruirea ghizilor, în cadrul proiectului vor fi amenajate şi trasee pentru parcurgerea în siguranţă a peşterilor. Importantă va fi şi evaluarea impactului pe care îl are turismul asupra microclimatului.
The post UNIC în România. Rețea de 10 peșteri amenajate pentru turiști. Vezi aici Video: appeared first on Români Buni.