Quantcast
Channel: Romani Buni – Români Buni
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

Epidemie de gripă în România! Anunțul ministrului Sănătății! În ce condiții se închid școlile

$
0
0

Ministrul Sănătății a anunțat miercuri că în România a fost constată epidemia de gripă! 54 de persoane au murit până acum. Recomandarea specialiștilor este ca în vacanța școlară copii să nu fie duse la Mall!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declarații despre gripă, potrivit G4Media. :
„S-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Vorbim de o evoluție epidemică a gripei
S-au înregistrat 54 de decese din cauza gripei

Gripa e datorată unei tulpini incluse în vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății
Evoluția previzionată: obiectivul e reducerea numărului de cazuri severe și decese.

Cerem interzicerea reală a accesului vizitatorilor în spitale
Vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat

Recomandări pentru populație: nu este cazul să ne panicăm, doar să aplicăm măsurile comunicate
Vacanța de săptămâna viitoare credem că poate să influențeze în bine situația.

Specialiștii spun că această situație se va menține și în luna februarie.

Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm. Da, s-a constatat epidemie.

Inspectoratele școlare și Direcțiile de Sănătate pot închide școlile acolo unde absenteismul este sub 20%.”

Dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Stirile Pro tv:

Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este cu igiena personală. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa și săpunul. Cum strănutăm. Nu strănutăm în mână. În acest context este bine să purtăm și masca de protecție. Dacă o purtăm sub nas o purtăm degeaba.

– Nu uitați că trebuie să ne spălăm și în nas.  Când ne spălăm pe mâini, și în nas.

Nu vorbim de un risc pandemic în momentul de față.

Virusul gripal e un virus care îi place să stea la frig. De ce? Pentru că începe să-și curgă nasul, duci mâna la nas, mâna e contaminată.

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 47. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că astăzi ar putea fi declarată epidemie de gripă după ce numărul de cazuri de gripă clinică a ajuns la 7.000, aproape de 100 de ori mai mare comparativ cu anul trecut.

Ministerul Sănătăţii aşteaptă datele de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru a vedea dacă ne aflăm în a treia săptămână endemică şi epidemia de gripă poate fi declarată, informează Adevarul.
Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe Facebook: „Numărul de cazuri de gripă clinică (7000) e aproape de 100 de ori mai mare comparativ cu anul trecut.

E bine de știut:
1. Oricine poate face boala, indiferent de vârsta dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficienţii și cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecțiuni hematologice, metabolice sau insuficiență renală.
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte și 4-5 zile de la debutul bolii.
4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.
5. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

9. Nu temporizați consultul medical imediat mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
10. Sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.
Cum ne protejăm- 5 reguli simple:

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.
5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine și respectați programul de odihnă.”

The post Epidemie de gripă în România! Anunțul ministrului Sănătății! În ce condiții se închid școlile appeared first on Români Buni.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48