În timp ce ministrul Sănătății așteaptă datele statistice pentru a se hotărâ dacă declară epidemie de gripă, alte 6 persoane au murit marți.
Marți dimineață, autoritățile au confirmat un deces de gripă, care a urcat bilanțul la 48 de morți. În cursul serii însă, autoritățile sanitare au anunțat că încă 6 persoane au murit. Numărul morților de gripă a ajuns astfel la 54, pe 29 ianuarie, informează Observator Tv.
Două dintre cele 6 victime ale gripei, anunțate marți seară, sunt din județul Prahova. Este vorba despre o tânără de 34 de ani, conirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, și de un bărbat de 78 de ani, cu același diagnostic.
Alte două persoane decedate sunt din București. Sunt două femei, de 62, respectiv 63 de ani. O a cincea victimă, un bărbat de 62 de ani, este din județul Sibiu. Cea de-a șasea victimă, care a urcat bilanțul la 54 de morți, este un bărbat din Sălaj, în vârstă de 57 de ani.
Conform medicilor, niciuna dintre cele 6 victime confirmate marți seară nu erau vaccinate anti-gripal.
Întrebată dacă declară sau nu epidemie de gripă în România, Sorina Pintea a răspuns, potrivit Romania Libera, „nu avem date centralizate, date preliminare centralizate. În cursul acestei seri se vor centraliza, ele se adună şi în acest moment la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în această seară vom afla dacă şi această săptămână este sau nu una epidemică. Nu putem declara epidemie regională, vom centraliza datele la nivel naţional şi vom vedea”.
E bine de știut:
1. Oricine poate face boala, indiferent de vârsta dar cei mai expuşi sunt copiii mai mici de 5 ani (20.000 de spitalizări în fiecare an!), imunodeficienţii și cei cu afecţiuni respiratorii, cardio-vasculare cronice sau cei cu afecțiuni hematologice, metabolice sau insuficiență renală.
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
3. Contagiozitatea maximă este cu 1-2 zile înainte și 4-5 zile de la debutul bolii.
4. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile (în medie 3-4 zile), însă tusea poate persista chiar 1-2 săptămâni.
5. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.
8. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
9. Nu temporizați consultul medical imediat mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
10. Sau dacă un copil de peste 5 ani are caz de febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.
The post 54 de morţi de gripă în România. Autorităţile au confirmat moartea a încă 6 persoane appeared first on Români Buni.