38 de persoane au murit în acest sezon din cauza gripei. Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă.
În primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile, informează stirileprotv.ro.
Medicul Vasi Rădulescu a oferit pe Facebook câteva informații de folos despre gripă: „Un val de gripă… Sunt multe cazuri noi și se anunță o perioadă grea. Cred că este oportun să știm câteva informații elementare și de bun simț.
Există două familii principale de virusuri gripale care dau afecțiunea la om: A și B. Virusul A cunoaște foarte multe variații, din cauza faptului că are două proteine, prescurtate H și N, care pot fi de mai multe feluri (de aici combinațiile H1N1 sau H3N2). Virusul B e împărțit în două, cu nume proprii (Yamagata și Victoria) și nu variază. Cele mai multe infecții sunt date de A.
Din modificările lui A rezultă și oscilațiile în eficacitatea vaccinurilor antigripale. Pot apărea frecvent combinații și mutații care să nu fie prinse în vaccinul obișnuit. Vaccinul asigură în medie o protecție cam de 60% și cei vaccinați fac de regulă forme mai ușoare de gripă.
Cine se vaccinează? Toată lumea! Ideal în luna noiembrie. Mai ales copiii și vârstnicii, respectiv cei cu anumite boli care predispun la cantonarea rapidă a virusurilor și la tablouri clinice severe.
De unde știm că e gripă și nu răceală obișnuită? Din simptome. La răceală ele escaladează, mai vine unul, tabloul se diversifică. La gripă sunt intense și brutale, cu febră mare, dureri musculare, oboseală importantă. Confirmăm clinic. Testele de depistare a virusurilor gripale sunt utile, dar nu perfecte. E oricum o luptă cu ele, pentru că uneori se găsesc greu.
De ce mor oameni? Pentru că unele virusuri sunt puternice și compromit apărarea corpului, lăsând terenul deschis pentru alte infecții. Sau pentru că există patologii cronice care se pot agrava. Sau pentru că există afecțiuni mai vechi neștiune. Sau pentru că există evoluții imprevizibile.
Care este tratamentul? De cele mai multe ori, corpul se vindecă singur. Avem nevoie de izolare, odihnă bună, hidratare cât cuprinde, alimentație sănătoasă, pastile cât să controlăm anumite simptome (paracetamol sau antiinflamator sau algocalmin pentru febră, un antitusiv, un analgezic pentru durerea de cap). Atenție sporită la copii și vârstnici! E recomandat să mergeți la spital. La nevoie, în spital, medicii pot merge pe alte linii terapeutice. Leacurile băbești sau homeopatele n-au treabă aici.
Cum ne protejăm și-i protejăm și pe alții?
1. Tușim într-un șervețel. Sau cu gura în braț sau cot. Nu în mână!
2. Ne spălăm riguros pe mâini, cu săpun.
3. Nu ne ducem în comunitate dacă avem gripă.
4. Purtăm măscuță peste gură și nas!
5. Evităm pe cât posibil spațiile închise, calde, cu mulți oameni.
6. Ne vaccinăm! E semn și de altruism, pentru că arătăm că ținem și la ceilalți.
7. Ne tratăm corect, fără leacuri fantasmagorice.
8. Mergem la medic când suntem din categoriile vulnerabile.
Sper să vă fie de folos cele scrise.
V.”
The post Medicul Vasi Rădulescu: „Un val de gripă… Cum ne protejăm și-i protejăm și pe alții? 1. Tușim într-un șervețel. Sau cu gura în braț sau cot. Nu în mână! 2. Ne spălăm riguros pe mâini, cu săpun. 3. Nu ne ducem în …” appeared first on Români Buni.