Zilele acestea România a avut parte de fenomenul ploaie înghețată. La camerele de gardă au ajuns numeroase persoane cu entorse ori fracturi, după ce au căzut pe gheaţă.
Poliţiştii vă cer să fiţi foarte prudenţi dacă ieşiţi cu maşina în trafic, să păstraţi o distanţă mai mare pentru frânare şi dacă sunteţi pietoni, mare grijă pe trotuare, informează Stirile Pro Tv.
Când picăturile de ploaie ating suprafate extrem de reci, din metal sau beton, se formează instantaneu un strat de gheaţă. Autoturismele şi trotuarele, dar şi acoperişurile sau chiar arborii sunt acoperiţi de o pojghiţă groasă.
Dacă pentru mașini avem opțiunea de dezghețare și o putem folosi într-un final, fenomenul de „freezing rain” sau ploaie înghețată, provoacă probleme mult mai mari avioanelor.
Ioana Galan a scris pe Facebook: „FZRA = Freezing Rain, adică ploaie care îngheață. Cel mai periculos fenomen pentru aviație. Priviți ce se depune pe orice suprafață a aeronavei, de la fuselaj, până la motoare. Exact ce se depune pe mașină, doar că aeronavele nu se curăță cu racleta.
Stratul de gheață depus modifică performanțele aerodinamice ale aeronavei, iar asta ar duce la accidente.
Dacă nu ar exista ei, nevăzuții.
Priviți-l pe cel care e în cabina brațului mobil (foto cu aeronava TAROM), care sprayează aeronava. Are haina aproape înghețată. Omul acela își asumă o responsabilitate uriașă atunci când dă OK-ul pilotului că poate pleca.
Nu. Nu are un salariu uriaș, o să fiți mirați.
Procesul poate dura și 40 de minute, iar dacă aeronava nu decolează în maximum 20-30’ după ce a fost curățată, trebuie să se întoarcă pentru o nouă degivrare (așa se numește operațiunea).
Ca să poată decola în maximum 20-30’, controlorii de trafic de la turnul de control (TWR) trebuie să-i facă loc la decolare. Apoi, controlorii de la APP și de la ACC trebuie să-i dea autorizare de urcare, până trece de norii unde pot exista particule de apă suprarăcite, care duc la fenomenul de givraj.
Platformele pe care rulează aeronavele și pistele de pe care decolează sau pe care aterizează sunt și ele curățate, de oameni la fel de nevăzuți, dar la fel de inimoși.
Toate aeronavele sunt pregătite ca niște mirese de către mecanicii de bord, care lucrează într-un hangar în care suflă crivățul.
Tot ce se-ntâmplă pe un aeroport este un mecanism uriaș, cu mulți, foarte mulți necunoscuți și nevăzuți. Fiecare dintre ei are un rol bine stabilit.
Prima lor responsabilitate, a fiecăruia și a tuturor, e siguranța pasagerilor și a echipajelor, iar în cazuri de genul ăsta se aplică principiul ‘mai bine mai târziu, decât niciodată’!
Pentru că siguranța pasagerilor nu poate fi negociată, falsificată, ‘cumpărată’, atinsă doar din vorbe.
Condițiile în care lucrează acești oameni, mai ales cei de pe platforme, sunt foarte grele, uneori extrem de grele, de la temperaturi negative, zăpadă, viscol, ploaie care îngheață și vânt tăios, până la canicula leșioasă de vară.
Dacă zilele astea vă aflați sau v-ați aflat în vreun avion și aveți/ ați avut întârziere, nu blamați personalul din aviație. Puteți blama vremea, dar nu oamenii.
Nu vă supărați că plecați mai târziu! Nu-i boscorodiți! Ei își fac doar treaba.
Iar treaba lor e siguranța voastră.
Have a safe flight!
LE: oamenii de la firul gheții mi-au spus că stratul de gheață a fost de 8-10mm. Gândiți-vă ce suprasarcină înseamnă asta.”
The post (Foto) „Ploaie care îngheață. Priviți ce se depune pe orice suprafață a aeronavei, de la fuselaj, până la motoare. Exact ce se depune pe mașină, doar că aeronavele nu se curăță cu racleta….Priviți-l pe cel care e în cabina brațului mobil (foto cu aeronava TAROM), care sprayează aeronava. Are haina aproape înghețată. Omul acela…” appeared first on Români Buni.