Quantcast
Channel: Romani Buni – Români Buni
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

Medicul Tudor Ciuhodaru. „Ce trebuie șă știți despre FIPRONIL- insecticidul din scandalul ouălor contaminate: 1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară …”

$
0
0

Alte 300.000 de ouă contaminate cu fipronil au fost mâncate de români de la o societate comercială din Scornicești, Olt.

Inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea de pe piaţă a tuturor loturilor distribuite de ferma din Scorniceşti începând cu 4 ianuarie, informează Digi 24.
Până la clarificarea situaţiei, i-au interzis să mai comercializeze ouă. Ferma avicolă din Olt aparţine aceleiaşi societăţi care deţine şi ferma din Teleorman care a vândut ouă cu fipronil la începutul anului.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Ce trebuie șă știți despre FIPRONIL- insecticidul din scandalul ouălor contaminate:
1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară (la animalele și păsările destinate consumului uman) este ilegală în Uniunea Europeană.

2. Este toxic: în doze mici determină hiperexcitabilitate dar poate determina în doze mari paralizie și deces.
3. Poate provoca tulburări neurologice (neurotoxic) şi digestive în special în caz de ingestie voluntară (doze mari/tentativă de suicid). Simptomele neurotoxice sunt reversibile după expunerea accidentală, unică și la doze mici.

4. Semnele de intoxicație acută (adesea după ingestie) includ grețuri, vărsături, dureri abdominale, transpirații, dureri de cap, amețeli, parestezii, slăbiciune, tulburări de mers, agitație și convulsii tonico-clonice.

5. Și animalele de companie (câini, pisici) pot prezenta (după ingestie, inhalare, expunere cutanată) semne de neurotoxicitae ce includ tremor, mers dificil, postura înțepenită, convulsii și deces.

6. Toxicitatea este selectivă -specifică pentru insecte (de peste 500 de ori față de mamifere).
7. Nu are un efect cancerigen dovedit dar Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (United States Environmental Protection Agency) il clasifică drept potential cancerigen la oameni (grup C) datorită efectelor asupra tiroidei.
8. OMS clasifică acest insecticid fenilpirazolic cu spectru larg printre substanţele chimice de clasa II de risc (mediu).

Rețineți:
1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară (la animalele și păsările destinate consumului uman) este ilegală în Uniunea Europeană.
2. Însă datorită eficienței asupra unui număr mare de insecte este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete şi zgărzi împotriva puricilor şi căpuşelor pentru câini şi pisici) şi în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu furnici, gândaci), capcane de domiciliu, în agricultură sau al spațiilor verzi.

3. Din 2005 cantitatea maximă admisă în ouă este stabilită în UE chiar la limita detecției 0.005 mg/kg (Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005)).
4. În 2017 în 15 țări din UE (printre care Olanda, Belgia și Anglia) dar și în Elveția și Hong Kong au fost produse/ comercializate ouă contaminate cu fipronil la (0.72 mg/kg) – depășind de 144 de ori limita maximă potential nocivă.

5. În cazul crizei actuale concentraţiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg)-depășesc de 240 ori limita maximă.
6. Cu toate acestea Uniunea Europeană consideră că nu există nici un risc dacă ingestia nu depășește 0,009 mg/kg în timpul unei mese sau a unei zile.(aproximativ 4 ouă pentru un copil de 30 de kg).

7. Dar Agenţia de sănătate din Germania (BfR) a avertizează că cele mai mari concentraţii constatate ar putea duce la depăşirea limitelor recomandate la copii.
8. Utilizarea pe scara largă face ca efectele sale să fie tot mai mult subiectul unei atenții considerabile cu privire la posibile efecte negative asupra oamenilor sau asupra ecosistemelor, precum și monitorizarea dezvoltării rezistenței.
9. Retragerea ( imediată!!!) de pe piață a produselor contaminate e doar o măsură normal de siguranță alimentară pentru sănătatea românilor iar
10. Sancțiunile cât mai aspre sunt măsuri normale de prevenție.

Măsuri de prevenire a intoxicației și prim ajutor (până când educația pentru sănătate se va preda la școală- așa cum prevede legea Ciuhodaru-depusă în parlament):
1. Nu lăsați recipientele cu insecticid la îndemana copiilor!!!
2. Evitați contactul cu ochii, pielea și îmbrăcămintea. Purtați salopete și mănuși în timpul manipulării. După manipulare și/sau înainte de a manca, bea sau de a fuma, spălati bine mâinile, bratele și fata cu apă și săpun.

3. Dacă apar efecte ale intoxicației contactați imediat un medic sau un centru de toxicologie și urmati imediat recomandările. Păstrați datele de toxicitate ale prodului și arătați-le medicului.
4. Contactul cu ochii: clatiți imediat cu apă curată timp de cel puțin 15 minute.
5. Contactul cu pielea: scoateți rapid îmbracamintea contaminată. Spălați pielea cu multă apă și săpun.

6. În cazul inhalarii mutați pacientul din încăpere.
7. Chiar dacă aparent totul e în regulă nu amânați un consult medical.

Și puțintică istorie:
1. A fost dezvoltat de compania Rhône-Poulenc la sfârşitul anilor 1980, intrat pe piață din 1993 şi deţinut în prezent de BASF.
2. !!! Într-un singur an 400.000 de hectare au fost tratate cu Regent. A devenit principalul produs importat în domeniul insecticidelor de orez, a doua cea mai mare piața de protecție a culturilor (după bumbac) în China.

3. În 2017 milioane de ouă au fost retrase din supermarket-urile din câteva state europene, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda (al doilea mare exportator de păsări după SUA)”.

The post Medicul Tudor Ciuhodaru. „Ce trebuie șă știți despre FIPRONIL- insecticidul din scandalul ouălor contaminate: 1. Utilizarea fipronilului în industria alimentară …” appeared first on Români Buni.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48