
Romania pierde anual cam 80.000 de oameni- adica un oras de dimensiuni medii, spune fondatorul FAN Courier, Felix Patrascanu.
“Patru milioane de romani sunt plecati afara. Ceva pare foarte gresit in aceasta tara din moment ce am ajuns pe locul al doilea dupa Siria din acest punct de vedere. Poate suntem si noi de vina ca nu ne-am aliniat mai repede tuturor lucrurilor care se petrec in Europa. Traim o drama a businessurilor noastre. Noi la firma avem o multime de proiecte dar nu mai avem cu cine sa le aplicam. Avem o grava problema a lipsei fortei de munca mai ales in partea de Vest- Cluj, Timisoara, Arad, Oradea- unde serviciile noastre nu ating calitatea celor pe care ni le dorim si si-o doresc si clientii nostri din aceasta cauza”, a explicat acesta, citat de hotnews.ro
“Pleaca oameni de munca cu medie si inalta calificare. Am cautat impreuna cu alti parteneri – FIC, AOAR, AmCham- sa gasim solutii. Pe termen scurt si mediu ar fi foarte util sa-i aducem acasa pe acesti romani plecati. Si nu ne gandim doar la romanii plecati in tarile UE, ci si la cei din spatiile extra-comunitare: Moldova, Serbia, Ucraina. Suntem in discutii cu institutiile Statului pe aceasta tema. Aceleasi institutii ale Statului care sunt insa reticente in a aduce oameni straini in Romania, desi multe firme au inceput sa aduca. Ma refer la lucratori din Asia dar nu numai de acolo”, spune patronul FAN Courier.
În Italia, mai precizeaza Patrascanu, traiul de zi cu zi e o problema. “E o criza acolo, tocmai m-am intalnit cu un prieten care lucreaza la ei. Salariile au inceput sa scada. Salariul unui sofer de autobuz in Roma e de 1.100 e euro. La mine, un sofer are 8-900 de euro. Sigur, la noi salariile erau mici. Trebuiau marite, dar cresterea trebuie sa fie sustenabila. Putem intelege ca o crestere de salariu il face pe om sa cumpere un frigider nou, poate ia taxiul sa-l care acasa sau il trimite prin curier- castiga mai multe domenii asadar, dar repet, aceste cresteri trebuie facute durabil. Nu sa le dai acum si la anul sa le tai, cum stim ca s-a mai intamplat…”, mai spune Felix Patrascanu.
Noi am ajuns sa recrutam din Urziceni, Giurgiu, Fierbinti, spune un reprezentant al unei companii rivate din zona retailului. “Ne batem cu alti retaileri care au si ei nevoie de oameni, ne mai batem cu eMag, care in urma cresterii e-commerce-ului, au nevoie de noi angajati…dar nu gasim. La un moment dat ne-am trezit cu un grup de candidati dintr-un sat care voiau sa se angajeze, dar cu conditia sa fie platiti cash, in fiecar zi de vineri. Oamenii lucrasera pe un santier, ramasesera fara loc de munca si voiau sa ia banii ca acolo, probabil: la plic, in ziua de vineri. Cand le-am explicat ca la noi se fac carduri de salariu si ca se vreaza de doua ori pe luna banii, ce credeti ca au facut? Au dat din cap ca nu-i intereseaza si au plecat cu totii pe poarta, intr-o viteza de n-am mai putut sa-i opresc”, mai spune antreprenorul roman.
“Am orase in care angajatii imi pleaca cate 5-6 odata, spune un alt antreprenor din zona de curierat rapid. Se duc in Germania, unde iau net circa 1500 de euro/luna. Numai ca acolo sunt munciti la maxim de patron, stau cate 5-6 intr-o camera ca sa iasa mai ieftin la chirie, iar la final de luna se trezesc ca pe fluturasul de salariu le apar imputate ba un far, ba lichid de frana, ba te miri ce. Si dupa 4-5 luni se ntorc sa-i reangajam”, spune omul de afaceri.
The post Fondatorul FAN Courier: „Un șofer de autobuz în Italia are 1.100 de euro. La mine, un sofer are 8-900 de euro …Ceva pare foarte gresit in România daca am ajuns pe locul al doilea dupa Siria ca numar de oameni care pleaca … E o grava problema a lipsei fortei de munca” appeared first on Români Buni.