Quantcast
Channel: Romani Buni – Români Buni
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

(Foto) Tărâmul Cetăților din România! O altă cetatea a fost restaurată și arată superb!

$
0
0

Brașovul a devenit Tărâmul Cetăților după ce astăzi au fost finalizate lucrările de reabilitare la Cetatea Feldioara. Cetatea, Râșnov, Făgăraș, Rupea, Zidurile Brașovului, Castelul Bran, formează tezaurul acestei zone care merită vizitată, scrie brasovromania.net.

Pe Facebook, Consiliul Judetean Brasov a scris: „Comuna Feldioara are toate șansele să suscite interesul turiștilor de pretutindeni, prin cetatea care o străjuiește. Lucrările realizate în cadrul proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara” au fost recepționate astăzi, în prezența beneficiarului (Primăria Feldioara), a reprezentanților constructorului (SC Euras SRL Satu Mare), precum și a Consiliului Județean Brașov (inițiatorul și finanțatorul proiectului).

Au fost prezenți Adrian-Ioan Veștea, președintele CJ Brașov, Adrian Gabor, vicepreședintele CJ Brașov, Sorin Taus, primarul din Feldioara, echipa de la Direcția Tehnică a CJ coordonată de Mircia Gherghe, alături de șeful de șantier și alți reprezentanți ai constructorului.

Începute în anul 2013, când forul județean a preluat în totalitate administrarea realizării acestui proiect, amplele lucrări au transformat din temelii vechiul edificiu teuton care datează din secolul al XIII-lea, redându-i măreția de odinioară.

„Mă bucură foarte mult că alături de celelalte cetăți din județul Brașov, care deja au un număr însemnat de turiști, și Cetatea Feldioara intră ca un reper însemnat pe această hartă turistică și culturală. Practic, Brașovul devine județul cetăților. După reabilitarea cu fonduri europene a Cetății Rupea, în acest an avem o premieră:

două monumente istorice de clasa A, Cetatea Făgăraș și Cetatea Râșnov, vor intra într-un amplu proces de restaurare, grație fondurilor europene accesate de cele două administrații locale”, a spus președintele CJ Adrian-Ioan Veștea.

Istoric, potrivit enciclopediaromaniei.ro . Pe 22 iunie 1529 a avut loc bătălia de la Feldioara. Confruntare iniţiată de domnul Moldovei, Petru Rareş (1527 – 38, 1541 – 46), în sprijinul regelui Ungariei, Ioan Zápolya (1526 – 40).
În contextul luptelor pentru tronul Ungariei dintre Ferdinand I de Austria (1526 – 1564) şi Ioan Zápolya, acesta fiind sprijinit de Imperiul Otoman şi Polonia, Petru Rareş a intervenit de mai multe ori în Transilvania.

După o primă incursiune pentru aducerea saşilor şi secuilor sub ascultarea lui Zápolya (ianuarie – februarie 1529), domnul Moldovei a primit o solie de la acesta, „de l-au poftit ca să-i fie întru ajutoriu împotriva a o samă de domni ungureşti, carii nu vrea ca să i să pléce şi-i făgădui oraşul Bistriţa cu tot ţinutul dintru acéia ţară şi încă şi alte făgăduinţe mai multe i-au adeverit că-i va da, numai de-i va birui şi să-i pléce supt ascultarea lui” (Grigore Ureche).

Înţelegerea dintre cele două părţi s-a încheiat la 11 mai 1529 (sau 10 iunie 1529, după Cronica moldo-polonă), regele maghiar promiţând „cetatea Bistriţei şi cu tot ţinutul Bistriţei şi cu veniturile” (Cronica moldo-polonă), în schimbul ajutorului militar. Oştile moldovene au fost împărţite în două: cea care a trecut prin pasul Cârlibaba, condusă de pârcălabul Romanului, Danciul Huru şi de portarul Sucevei, Onufrie Barbovschi, se îndreaptă spre Ciceu şi Bistriţa, şi cea care a urmat drumul Oituzului, pusă sub comanda marelui vornic Grozav, se îndreaptă spre Braşov.

La Feldioara, aştepta oastea sprijinitorilor lui Ferdinand I de Austria (circa 4.000 de oşteni), condusă de comitele Timişoarei, Valentin Török, Ştefan Mailat, Marcus Pemfflinger şi episcopul Nicolae Gerendi. La 22 iunie 1529, vornicul Grozav, în fruntea a circa 10.000 de oşteni, atacă în forţă, luând prin surprindere oastea lui Ferdinand, care nu a mai putut folosi artileria. În toiul luptei, trupele secuieşti au trecut de partea moldovenilor, fiind cu greu alungate de oamenii lui Valentin Török.

Înfrângerea susţinătorilor lui Ferdinand a fost categorică, cei care au scăpat cu viaţă au fost puşi pe fugă şi au lăsat în mâinile moldovenilor cele 50 de tunuri. Socotelile Braşovului menţionează că „niciodată Ţara Bârsei n-a fost lovită de o nenorocire aşa de mare”. Ostilităţile au continuat până în toamnă, când însuşi domnul Moldovei pătrunde cu noi trupe în Transilvania pentru pedepsirea cetăţilor săseşti.

Tratatul încheiat de Rareş cu Braşovul, la 3 noiembrie 1529, pune întreaga Ţară a Bârsei sub controlul domnului. Rând pe rând a fost supusă orice împotrivire. Succesul acestei campanii l-a obligat pe Ioan Zápolya să pună în practică acordurile tratatului încheiat anterior prin care era recunoscută stăpânirea lui Petru Rareş asupra Bistriţei, Ciceului, Unguraşului, a Cetăţii de Baltă şi a întregului ţinut al Rodnei.

The post (Foto) Tărâmul Cetăților din România! O altă cetatea a fost restaurată și arată superb! appeared first on Români Buni.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22036

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48