
Roşia Montană a fost simbolul luptei ONG-urilor împotriva corporațiilor care distrug mediul. Companiei Gold Corporation nu i-a fost aprobată extragerea aurului iar de 3 ani Roşia Montană a devenit aproape în întregime „monument istoric“. Turismul a rămas singura oportunitate pentru localnici.
„Turismul poate deveni motorul economic al unei comunităţi prin oferirea unei game variate de activităţi şi implicarea turiştilor în acestea, punerea în valoare a atracţiilor turistice, promovarea valorilor ecologice şi împuternicirea comunităţii.
(foto: Casa Petri Rosia Montana)
Prin acest proiect, vom crea trasee turistice de ciclism, drumeţii, schi de tură, alpinism şi vom centraliza toate informaţiile referitoare la serviciile şi atracţiile turistice din zonă: acces, cazare şi patrimoniu“, susţin iniţiatorii proiectul „Trai cu Rost“, citați de adevarul.ro.
Aceştia propun trecerea de la un turism bazat exclusiv pe unităţi de cazare la un turism inovativ, care oferă activităţi specific montane şi contribuie la o mai bună înţelegere a contextului socio-economic şi cultural al zonei.
La un an de la demararea proiectului, a fost finalizată prima acţiune: Circuitul Tăurilor. Este vorba despre un traseu turistic uşor, care poate fi parcurs şi iarna, şi care ajunge la patru din cele opt tăuri din zona Roşiei Montane.
Marcajul începe din Piaţa Centrală a Roşiei Montane, cu un urcuş uşor pe lângă parcul satului. Se urmează printre case drumul de maşină asfaltat până la Cimitirul Comunal, de unde drumul este pietruit. După aproximativ 20 de minute, se ajunge la Tăul Ţarina.
Un alt punct de interes obligatoriu pentru orice vizitator la Roşiei Montane este Muzeul Mineritului, cu celebrele galerii miniere romane. Aici pot fi văzute monumente istorice şi unelte pentru minerit, găsite de arheologi, precum şi utilaje arhaice folosite pentru spargerea minereului aurifer (şteampuri).
Secţiunea din subteran a muzeului prezintă o reţea de galerii miniere realizate în adâncul masivului Orlea, cu dalta şi ciocanul, în perioada ocupaţiei romane în Dacia.
Se coboară 157 de trepte în pământ şi se vizitează aproximativ 200 de metri de galerii antice. Programul muzeului este de luni până vineri, între orele 08.00 şi 16.00. Pentru grupuri mai mari de 20 de persoane, se pot face programări şi sâmbăta sau duminica. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. O vizită la acest muzeu durează circa o oră şi jumătate.
The post (Foto) Vezi cât de frumos este acum la Roşia Montană. La 3 ani după scandalul aurului appeared first on Români Buni.