Românii din întreaga lume sărbătoresc astăzi 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire. Aceasta a avut loc în anul 1859 atunci când românii din Moldova, la 5 ianuarie, și cei din Țara Românească, în data de 24 ianuarie, au ales același domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza.
Acesta a fost ales în Moldova, în unanimitate, la 5/17 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”. Reprezentanții acestei grupări ce avea ca obiectiv unirea Moldovei cu Țara Românească au oscilat o vreme între a avea un candidat al lor și a-l susține pe Grigore Sturza, fiul fostului domnitor Mihail Sturza, și agent al Rusiei.
Susținut de Rusia prin intermediul bancherului evreu Șmul Rabinovici și agentului panslavist polonez Nieczuka Wierzbicki, care a adus la Iași câteva sute de mercenari, viza și el unirea celor două țări, dar sub domnia sa și sub forma unui stat-marionetă care să facă jocurile Imperiului Rus.
Întrucât nicăieri nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, liderii unioniști au decis ca alesul Moldovei să fie desemnat și în Țara Românească. Acolo însă, Cuza era susținut doar de liberali, în timp ce conservatorii dețineau 46 din cele 72 mandate.
În această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei”.
Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române.
În cadrul unei noi Conderințe Internaționale ținută la Paris, la 26 martie/7 aprilie – 25 aug./6 sept 1859, marile puteri (Franța, Rusia, Anglia, Prusia, Sardinia, Austria și Imperiul Otoman, au recunoscut unirea principatelor române.
Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și cel al Prusiei, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.
The post La Mulți Ani, România! Românii din întreaga lume sărbătoresc astăzi 158 de ani de la Unirea Principatelor Române appeared first on Români Buni.